Kifejlesztették a mesterséges vért, mely minden vércsoportú embernek adható


Ígéretesnek tűnik az a felfedezés, amellyel japán tudósok szeretnék megoldani az állandó nemzetközi problémát, mégpedig a vérhiányt.

Az 1900-as években felfedezett AB0 rendszer megalkotásához hasonló eredményre ugyan úgy tűnik, mostanáig kellett várni. A japán jutatók a Transfusion című tudományos lapban tudatták a világgal, hogy sikerült olyan mesterséges vért létrehozniuk, amely vércsoporttól függetlenül bárkinek adható: ez a hír pedig teljes egészében felforgathatja a jelenlegi rendszert ahol vagy csak saját vércsoportunktól, vagy a 0-s típustól származó vért kaphatunk ranszfúzió esetén. Jelenleg még csak nyulakon tesztelték ugyan a mesterséges vért, ahol a 10 állatból 6 életben maradt, tehát ez pontosan megegyezik a humán transzfúziónál tapasztalható arányokkal, illetve egyik állatnál sem tapasztaltak károsodást.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy embereken is alkalmazható-e a készítmény, illetve mik a távoli hatásai, de biztosan közelebb kerültünk az emberek számára készülő mesterséges vér előállításához, amely a szegényebb, távolibb országok számára életmentő segítség lehetne. 

https://tudtade.blogstar.hu/./pages/tudtade/contents/blog/84802/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?